Douglas – de diverse dennenboom

Al vele jaren geleden begon Roy Huibers met het zagen van zijn eerste Douglas-stam. De mooie roze-oranje vlammen, de heerlijke geur en de prachtige jaarringen maakten dat hij met volle overtuiging kon zeggen: “Douglas is absoluut een van mijn favoriete houtsoorten!”

Niettemin heeft deze bijzondere boom in de 19e eeuw voor de nodige verwarring gezorgd onder de experts. Was het een den? Een spar? Nee, het is een Douglas! Deze unieke boom kreeg zijn eigen plaats in de dennenfamilie: Pseudotsuga menziesii. Een hele mondvol, daarom al snel vernoemd naar de Schotse botanicus David Douglas, die de eerste zaden naar Nederland bracht.

Met zijn indrukwekkende hoogte van wel 50 meter, piramidevormige takken en geurende naalden is de Douglas een ware blikvanger in onze bossen. Maar wist je dat deze boom ook een cruciale rol speelde in de Nederlandse mijnbouw? Het hout werd gebruikt om schachten en gangen te verstevigen. Interessant genoeg begon de Douglas te kraken voordat hij het uiteindelijk opgaf, waardoor mijnwerkers voldoende tijd hadden om zichzelf in veiligheid te brengen of de schacht te verstevigen. Hoewel de mijnen allang gesloten zijn, staan de aangeplante Douglas-exemplaren nog steeds fier overeind.

En laten we eerlijk zijn, Douglashout is simpelweg te mooi om onder de grond te verstoppen. Met zijn vlammende roze en oranje tekening is het een ware blikvanger in elke toepassing. Bij ons verzagen we jaarlijks heel wat Douglas-stammen, allemaal afkomstig uit Nederland en op eerlijke wijze gekapt. Met passie verwerken we dit prachtige hout tot de meest uiteenlopende balken en planken.

De Douglas-bomen uit Nederland zijn van uitstekende kwaliteit. Door de schrale zandgrond in het oosten van het land hebben de bomen een langzame groei, wat resulteert in dicht op elkaar zittende jaarringen. Hierdoor is het hout nog steviger en duurzamer.

Roy heeft al jaren een grote voorliefde voor Douglas. 🌲 #Douglas #Houtliefhebbers #NederlandsHout #Duurzaamheid

roy, bomen meten, diameter, douglas, fsc, bomen