Hars-tikke warmLangzaam verschijnen er niet alleen pareltjes op de hoofden van de zagers, maar ook het hout vertoont glimmende druppeltjes.
Deze druppeltjes; hars, komen uit het hout wanneer de boom gezaagd of beschadigd is.

Dit hars is een kunstige samenstelling van terpenen, harszuren en fenolzuren welke de boom zelf aanmaakt. Het hars komt in actie bij beschadigingen om zo de boom te beschermen tegen schimmels, infecties en ongedierte.
Hars, het “bloed” van de boom is altijd aanwezig in het hout. Maar wanneer het warm is, wordt het hars vloeibaarder en sijpelt het uit de boom in grote druppels.

Tijdens het zagen in de zomer kan deze vloeibare, heerlijk geurende hars een uitdaging vormen voor de zagers. Het hars veroorzaakt plakkerige handen en een dikke laag achter de zaagtanden van de bomenzaag.
Dit resulteert in meer weerstand op het zaagblad, waardoor de zaag harder moet werken om het hout op maat te zagen. Gelukkig is er een eenvoudige oplossing: een klein drupje afwasmiddel op het zaagblad smeren. Dit verbreekt de hechting van het hars en laat de zaag weer soepel en efficiënt werken, als een: zonnetje!